В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Търговско споразумение няма да преодолее различията между САЩ и Китай

Ганчо Ганчев, макроикономист, В развитие, 27.03.2019

Преговорите между Вашингтон и Пекин са много сложни, тъй като в тях не става въпрос само за търговия, но и за известно регулиране на глобалното съперничество между САЩ и Китай. Това каза Ганчо Ганчев, макроикономист, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Още по темата

Има фундаментална несъвместимост между китайската и американската икономики – едната продължава да бъде централизирано планирана, с ръководна роля на Комунистическата партия, докато другата е либерална“.

Преди наблюдавахме Америка като лидер на свободния свят, който отчита не само своите интереси, но и тези на своите основни партньори, водейки глобална конфронтация с непазарните, недемократичните страни, отбеляза Ганчев.

Идеята за „Америка над всичко“, която американския президент Доналд Тръмп се опитва да възроди, означава, че вече САЩ не се разглеждат като представител на целия този свободен свят, а като икономика, която поставя своите интереси на първо място, включително в конфликта с Китай“.

Това автоматично води до въпроса за това каква трябва да бъде стратегията на европейските страни с Китай, коментира гостът. Според него присъединяването на Италия към китайската инициатива „Един пояс, един път“ е откъсване от единната европейска позиция по отношение на азиатската държава.

„Не бива да се допуска някаква монополна позиция на Китай в който и да е сектор на Стария континент, особено в този на високите технологии“.

Още по темата

Още по темата

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие