Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Китайските амбиции заплашват европейските ценности

Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в инвестиционно-консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 26.03.2019

21:00 | 26 март 2019
Обновен: 06:26 | 4 юни 2020
Евгений Кънев, икономист, упранвляващ съдружник в инвестиционно-консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайските амбиции в Европа не са за подценяване, макар че желанието на азиатската страна да стане глобална сила е ясно отдавна. Това каза Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Кънев коментира присъединяването на Италия към китайската инициатива „Един пояс, един път“, с което тя официално стана първата държава от Г-7, подкрепила проекта.

Мярката не е учудваща, особено за страна като Италия, която има изключително тежки макроикономически показатели. Въпросът е, че всяка инвестиция идва заедно с културата на своя инвеститор. Проблемът на източните инвестиции е, че печалбата не е пряка цел за тях“.

Кънев отбеляза финансовите ангажименти, които Европа има към Китай за дълъг период от време, каквито са например концесионните договори. "Задължени сме да използваме и китайски технологии, независимо от качеството им", добави икономистът.

Според госта азиатската страна няма да отвори пазарите си въпреки множеството обещания на Пекин.

„Китай няма да стане пазарна икономика, защото не иска. Страната не допуска конкуренция. Това е един от големите проблеми и за Америка, и за Европа – частните им корпорации нямат терен да инвестират в китайски компании – това е забранено“.

Практически дигиталната икономика работи с платформите на американските компании и 5G технологията, в която Китай за момента е лидер, коментира Кънев. Логично е да се запитаме какво остава за Европа в този случай, добави той.

„Старият континент трябва да спре с този наивитет, правейки се на справедлив и пазарно ориентиран, тъй като имаме геополитически противници, които са заинтересовани от разбиването на Европейския съюз и правеното на споразумения с отделните страни“, отбеляза гостът, позовавайки се на изказване на френският президент Еманюел Макрон.

„Това наистина е важно за Европа, защото когато си технологично и икономически зависим, не можеш да очакваш да запазваш собствените си ценности“.

Вижте повече във видео материала.