В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Китайските инвестиции на Стария континент не са заплаха за единството на ЕС

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 26.03.2019

19:50 | 26 март 2019
Обновен: 11:47 | 5 юни 2020
Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавите от Европейския съюз (ЕС) не са застрашени от инвестициите на Китай в Европа до момента, тъй като те нямат сериозни кредитни експозиции към азиатската страна. Заплахата е валидна по-скоро за някои по-малки и по-бедни азиатски страни. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

В ЕС има доста строги правила по отношение на икономиката и финансите. Освен това, европейските държави и компании имат сравнително добри кредитни рейтинги и за тях е достъпен и друг начин на финансиране“.

Гостът коментира подписването на меморандума между Италия и Китай и включването на Рим в китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Решението на Италия има преди всичко символно значение, тъй като тя е сред най-големите членки на ЕС и първата от страните от Г-7, присъединили се към инициативата. За Китай това е един своеобразен пробив, тъй като Рим се включи в проекта въпреки недоволството от страна на Берлин и ЕС като цяло“.

Димитров коментира притесненията на блока, касаещи действията на Италия. Той отбеляза, че според договорите за учредяване на ЕС външната търговия е изцяло „в ръцете“ на Европейската комисия (ЕК).

Комисията гледа доста ревниво на инициативите на отделни държави, които могат да застрашат монопола ѝ във външнотърговските отношения“.

Притесненията на Франция и Германия са по-скоро свързани с евентуалния стремеж на Китай да разбие единството на ЕС, отбеляза още гостът.

Опасението на Париж и Берлин е, че Китай търси сепаративни споразумения с отделни страни, целящи разпадането на блока“.

Според Димитров за момента рисковете от навлизането на китайски компании в Европа са чисто икономически, тъй като Китай става основен технологичен играч.

Европа започва да търси реципрочност - ако европейските пазари се отварят за китайски стоки, то и Китай трябва да отвори пазара си за европейския износ“.

Гостът коментира и търговската война между САЩ и Китай, както и предстоящата среща на лидерите на двете най-големи икономики в света.

„Европа би могла да се дистанцира от търговските войни на американския президент Доналд Тръмп и да се опита да заеме американски позиции на китайския пазар. Не можем обаче да очакваме, че в който и да е момент Европа ще се окаже в по-близко партньорство с Китай, отколкото с Щатите“.

Вижте целия разговор във видео материала.