В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как ЕЦБ може да се справи със слабия растеж на икономиката на еврозоната

Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Expat Capital, В развитие, 11.03.2019

Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада пазара с прогнозата си за 2019 г. Финансовата институция снижи драстично очакванията си за растеж на БВП на еврозоната от 1.7% на 1.1% и намали очакванията си за инфлация от 1.6% на 1.2%. Това каза Жасмина Иванова, портфолио мениджър в Expat Capital, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"ЕЦБ обяви, че през 2019 г. няма да има покачване на лихвите, което се очакваше да се случи през есента, а в момента се говори, че може да стане евентуално от 2020 г.".

Тя коментира и решението на ЕЦБ да прекрати програмата за количествени улеснения.

„ЕЦБ по-скоро закъсня с това решение, тъй като през 2018 г. нямаше възможност да покачи лихвите. В момента лихвите в Европа са на изключително ниско равнище. Целият излишен кеш, с който разполагат банките, реално се внася в ЕЦБ“.

При евентуална бъдеща рецесия ЕЦБ няма да има един от най-основните си инструменти за въздействие, заяви Иванова.

"Икономическият растеж в еврозоната и ЕС е твърде нисък".

Тя говори и за третото издание на целевите евтини кредити, които ЕЦБ ще предоставя на банките.

„Този стимул не би овладял спад, той по-скоро ще гарантира задържане на сегашното положение. Ако има влошаване, ще са необходими други мерки за подобряване на ситуацията“.

Последни новини
Още от В развитие