В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Унгария може да не се включи в единната позиция срещу Huawei

Саймън Бейкър, програмен директор "Мобилни телефони" за ЦИЕ в IDC, В развитие, 20.02.2019

Българските телекоми, включително и Vivacom, която работи от над 10 години тясно с Huawei, ще трябва да потърсят алтернативи на китайския телекомуникационен концерн. Това каза Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони за ЦИЕ“ в IDC, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Ако има политическо решение Huawei да не бъде доставчик на 5G технологии, това ще принуди и българските оператори да се съобразят с него, коментира Бейкър.

Според него Унгария няма да последва американския призив да се откаже от технологиите на китайския концерн.

„Мениджърите ще търсят диверсификация, Ericsson, Nokia, но и Samsung също вижда възможност да се включи. Основно това е проблем, който се извежда на политическо ниво след технически препоръки на силите за сигурност. Но засега може би тези телекоми трябва да изчакат единно решение".

Има повече от един проблем между САЩ и китайската технологична компания Huawei. САЩ твърдят, че Huawei е нарушил американските санкции срещу Иран. Дъщерята на основателя на компанията беше арестувана в Канада преди няколко месеца по заповед, издадена от американското правителство, коментира той.

"Това е единият случай. Вторият проблем е, че Вашингтон настоява военните съюзници на страната да не използват оборудване на Huawei в 5G мрежите си. Този въпрос има политическа и техническа страна".

Петото поколение мрежи ще покрива нови услуги като контрол над автономните коли, работи и приложение, обясни Бейкър.

Конкурентът ZTE не беше обвинен директно като риск за сигурността, припомни гостът.

"Австралия беше първата страна, която каза, че няма да работи с Huawei по 5G. Наскоро имаше подобни съобщения от Нова Зеландия, Великобритания, Германия и индонезийски оператори".

Те обявиха, че ще разгледат въпроса по-задълбочено, защото има потенциални проблеми, свързани със сигурността. ЕС също каза, че разглежда въпроса, допълни той.

"Huawei е по-важен за Централна Европа, отколкото за Западна Европа".

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие