В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Международните правила и институции не отговарят на развитието на света

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, В развитие, 18.02.2019

В никакъв случай не трябва да се гледа на двустранните отношения, например между САЩ и Китай, като на такива, на тях трябва да се гледа глобално, защото последиците от тях лесно засягат целия свят. А светът вече е многополюсен, на развитието му - технологично, политическо и социално, не съответстват мерките на международните институции и международните правила, от които се ръководят. Такива изводи се налагат от Мюнхенската конференция по сигурността,  посочи ги в коментара си Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Мюнхенската конференция за сигурност е един уникален форум, на който се събират тези, от които на практика зависи бъдещето на света. Прекалено много въпроси се натрупаха в международен план, поради което всяка една гледна точка трябваше да бъде представена. На форума се разгледаха въпроси от спектъра сигурност, разоръжаване, новите технологии, търговските войни като елемент на сигурността, но нямаше изненади - позициите на великите сили, на международните организации и на анализатори бяха преповторени. След форума се създаде усещането, че световният ред такъв, какъвто го познаваме, създаден след Втората световна война и по време на Студената война, вече се разпада. Престават да съществуват споразумения, нерегламентирани остават неща, свързани с новите технологии, изкуствен интелект, социални мрежи, нови заплахи. Специално място в дискусиите бе отредено на електронната търговия, която става водеща, с 45 пъти нараснал обем през последните 10 години", каза Божилов.

Дали има нещо, което да замени старата система - в преломния етап, на който се намираме, се появяват нови глобални играчи, нови отношения, технологиите се развиват бързо, но кои са тези лидери, които ще поведат към изработване на новите платформи и правила, на предоговаряне, това е ключов въпрос по думите на Божилов. 

В изнесен от конференцията аналитичен доклад се търси отговор на въпроса кой ще подреди парчетата на глобалния пъзел, след усещането за разпадане на организации и на отношения. А много от организациите са пред криза или пред преформатиране на тяхното действие, посочи Божилов.

"Кризите, които съществуват, регионалните проблеми, конфликти, на които не обръщаме внимание, всички те трябва да намерят своя подход, само с военна сила не е възможно те вече да се решават, необходими са инвестиции и в други сфери, най-вече в устойчиво развитие", каза в коментара си гостът.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие