В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България – фискалният неандерталец на Европа

Ричард Алибегов, (БАЗ); Иван Аржентински, БАИТ; Александър Ханджиев, БХРА; Николай Бакалов, БЕА; Атанас Шарков, независим експерт по електронните плащания; Радосвет Радев, БСК, В развитие, 11.02.2019

Атанас Шарков, независим експерт по електронните плащания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Шарков, независим експерт по електронните плащания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2019 г. българският бизнес е обречен на дигитална деградация. Това каза Атанас Шарков, независим експерт по електронните плащания, в материал на репортера Хюлия Айваз от публичната дискусия, посветена на новите изисквания към касовите апарати, организирана от Българската стопанска камара, излъчен в предаването „В развитие“.

"Абсурдно е ако искаме да имаме дигитална икономика, базирана на знание, електронна търговия и всичко останало, бизнесът да бъде занимаван с подмяната на касовите апарати. Цяла Европа вече върви напред, а България става неандерталеца на фискализацията". 

Още по темата

Според Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), има необходимост от организирането на кръгла маса с работодателски и браншови организации, на която да бъдат изгладени текстовете, касаещи софтуера и управлението на търговски обекти.

Иван Аржентински, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), посочи, че Наредба Н-18 за касовите апарати всъщност до голяма степен променя взаимоотношенията между производителите и потребителите на софтуера, с който апаратите си служат. Той поясни, че ще се появи необходимост от преподписването на вече сключени договори, което е излишна административна тежест за бизнеса.

Александър Ханджиев, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), изтъкна, че при проблеми с работата на системата на aпаратите бизнесът ще се окаже принуден да преустановява работата си.

Според Николай Бакалов, Българска е-комерс асоциация (БЕА), новите изисквания може да принудят някои търговци да напуснат страната.

Нищо не спира българският електронен бизнес да се изнесе от България. Не само, че няма пречки пред него, но дори би му излязло по-евтино да работи извън страната и да продава тук“.

Още по темата

Българската държава за съжаление инквизира бедния бизнес, средния бизнес“, посочи Радосвет Радев, председател на БСК.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие