В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Златото - способът за компенсиране на бюджетните дефицити в международните разплащания

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика, Първа инвестиционна банка, В развитие, 04.02.4019

Златото се оказва единствен начин да бъдат компенсирани огромни бюджетни липси в международните разплащания. Най-актуалният пример е Венецуела.  Това коментира д-р Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика, Първа инвестиционна банка, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Страните от БРИКС притежават сериозни златни резерви, а от години Русия и Китай трезорират всичко, което придобиват, а освен това са и от най-големите нетни купувачи на инвестиционно злато. Централните банки на Русия, Казахстан и Турция са основните купувачи на злато през 2018 г. на базата доклад от Световния златен съвет. И Унгария увеличи златния си резерв. Германия също от няколко години връща от САЩ своя златен резерв. САЩ отказват бързи и големи доставки на Германия. Мнозина анализаторите подозират, че част от това злато отдавна е преминало в частни ръце и сега трябва бъдат произвeдени кюлчета и да бъдат върнати на своя легален притежател".

Фед е частна организация и може да разполага по различен начин със златото, спомена д-р Григорова-Генчева. "Но настоящите технически стандарти за благородните метали всяко злато, излязло извън трезор, трябва да бъде наново претопено, анализирано, маркирано", допълни тя.

"Икономическата криза от 2008 г. охлади оптимизма на централните банки да инвестират в съвременни финансови инструменти и да бъдат по-агресивни в своята политика. В момента политическата несигурност се оказва по-сериозен фактор от икономическата такава в предходното десетилетие".

Конфликтите там се отразяват на най-високо международно равнище, разкри Валентина Григорова-Генчева. "Венецуелската централна банка през изминалата година е продала на Турция злато от около 20 тона. От 2 години цените на петрола притискат Венецуела. От друга страна, президентът Мадуро е обвинен във всякакви неща. САЩ със своите санкции пречат на държавата да получава кредити от международни организации, за да се преустанови хуманитарната криза. Затова правителството се лишава от част от своя златен резерв на част от международните пазари, за да може държавата да има свежи пари", уточни още тя.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие