В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Проф.Чобанов: Друга стратегия вместо мита предлага Китай на САЩ

Проф.Георги Чобанов, икономист и директор на Центъра за икономика и политика на Китай към Софийския университет, В развитие, 23.01.2019

Докато САЩ имат отрицателен платежен баланс и политика за намаляването му, Китай има огромен излишък, който трябва да инвестира. Отношенията на търговски спорове и напрежение между САЩ и Китай, в контекста на срещите на бизнес елита в Давос, тяхното отражение върху глобалната икономика, както и основанията им, коментира проф.Георги Чобанов, икономист и директор на Центъра за икономика и политика на Китай към Софийския университет, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Професорът очерта основните теми, събрали вниманието на бизнес елита.

 "Създателят на форума, Клаус Шваб обвини световните лидери във влошаване на атмосферата на доверие, която съществува в света, а в икономиката доверието е изключително важно. Това предизвиква едни смесени очаквания към форума. Светът прилича на един разбунен кошер. Утежняващо на този фон - на забавянето на световната икономика, има и въздействието на отношенията между Китай и САЩ. Макар, че форумът следва своята логика. Основните проблеми - глобализацията и Четвъртата индустриална революция, основни теми на форума в Давос, каквото и да си мислят хората, това са процеси, които не могат да бъдат спрени", каза професорът за акцентите в обсъжданите процеси. "Човечеството е тръгнало към едно единение и то може да донесе ползи, и ще го направи, както всяка нова технология, тя носи опасностите и се правят опити те да бъдат преодолени", каза професорът на Четвъртата индустриална революция.

Професорът коментира фразата на Джак Ма, добила популярност на форума, че в бъдеще всичко ще бъде направено в интернет.

"На хората им се иска този процес да се позабави или да се отложи, защото те трудно свикват с новостите. Хората не могат да свикнат с мисълта, че роботите ще изместят човека. Това предизвиква скандал където и да го кажа. Но Четвъртата индустриална революция ще доведе до пълна роботизация на обществото и тя е неудържима реалност и с нея трябва да свикваме. Тя носи големи последствия - тоталната дигитализация и роботизация, която ще предизвика голяма безработица, но и ще създаде базовия доход", каза проф. Чобанов. Всяка технология има две страни, носи ползи, но и негативи, но процесът не може да бъде спрян.

Професорът направи коментар на създаденото напрежение от политиката на американския президент Доналд Тръмп, която е в основата на напрежението, засегнало търговията и икономиката. Той изрази мнението, че направеното от САЩ в последно време, са опити да се намали дефицита на платежния   баланс на страната.

"А политиката на Тръмп не е нещо случайно и не е негово хрумване, той не е глупак, както се опитват да го представят неговите политически противници. Политиката му е ясно насочена към намаляване на дефицита на платежния баланс на САЩ и високите мита, които налага са с тази цел. Ако вносът надвишава износа, както е в САЩ, имаме текуща отрицателна текуща  сметка. За де стане положителен платежният баланс трябва или да се увеличи износът или да се намали вносът. Доналд Тръмп започва с митата, той цели намаляване на вноса, това създава голямо напрежение в останалата част на света, защото е много трудно, особено за една голяма икономика като Китай да направи завой. Резките движения при големите не са здравословни. Затова китайците предлагат на американската администрация да използва другия подход. Първо да се позабави малко въвеждането на тези мита, за да може китайската икономика да се преструктурира".

Тръмп бърза, защото след малко повече от 2 години са му изборите и той иска да се отчита пред избирателите, но това в икономиката не винаги е здравословно, посочи проф. Чобанов и изрази мнение, че иначе президентът е прав за намаляването на вноса.   

Гостът посочи предложената от Китай, който има положителен платежен баланс и излишък, който трябва да инвестира, друга стратегия, която удовлетворява американците, а в същото време не нарушава баланса в Китай и в другите страни.

Повече от разговора и каква е другата стратегия, както и защо му е на Китай да възстановява древния път на коприната, който не е стигал до Африка - гледайте във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие