В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Победата на Анастасиадис в Кипър е убедителна

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 05.02.2018

Победата на Никос Анастасиадис на балотажа на президентските избори в Кипър е убедителна, защото наистина беше извоювана в една много дълга и тежка предизборна кампания с много драматично развитие, особено между двата кръга. Това коментира журналистът Бранислава Бобанац в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Тя припомни за петте години управление на Анастасиадис в един от най-трудните периоди за Кипър след тежката криза от 2013 и изпълняването на много тежка, рестриктивна спасителна програма срещу спасителния заем, който Кипър получи от международните кредитори.

„Анастасиадис влезе в предизборната кампания и поиска доверие за втори мандат с успехите в изпълнението на тази програма, с успехите във възстановяването на Кипър през този период. Но в същото време и с негативите, социалните рани, които възникнаха и още не са излекувани след тази дълбока криза. Точно в това той бе обвиняван от неговите опоненти и специално от кандидата на лявата опозиционна партия Ставрос Малас“.

„В същото време може би бяха по-лесни тези избори, защото беше ясна точно тази основа, на която се развиваше Кипър и за която Анастасиадис пледираше, че ще продължи “, допълни още Бобанац. 

Журналистът посочи, че в изказвания в своята предизборна програма и в снощната си реч на победата Анастасиадис е апелирал за единство на всички кипърци, за да може страната да продължи по този път – пътя на реформите, икономическия растеж, финансовата стабилизация, на модернизацията, т.е това, което той вече е заложил като основи в този петгодишен период.

„Неговият опонент Ставрос Малас имаше по-тежката задача в случая – да представи икономическа политика, която първо да се хареса на избирателите. От друга страна той имаше наистина много тежката задача да запази, утвърди и покаже своята позиция на независим кандидат, който е подкерпян от АКЕЛ, но не е кандидат на партията“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие