В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Възможна ли е търговска война между Китай и САЩ

Проф. Георги Чобанов, Център за икономика и политика на Китай, В развитие, 01.02.2018

Тръмп реагира адекватно. Той постави интересите на САЩ преди всичко и това е нормално, защото се опитва да възроди американската икономика, която беше леко занемарена. Това коментира проф. Георги Чобанов от Центъра за икономика и политика на Китай, в предаването „В развитие“ с водещ Йордан Кирилов.

„Основната му цел е чрез оживяване на американската икономика да се преодолее безработицата. И той до известна степен вече успя. Това означава да се произвежда повече, а не да се внася“.

По думите му това е опит да се насочат търговските потоци в обратна посока, които досега са били в посока от Китай към САЩ.

„Китай има съвсем друга философия и политика, която се различава доста драстично от цялата западна цивилизация. Китайците настъпват кротко, тихо и незабележимо, но мащабно“.

Проф. Чобанов посочи, че Китай натрупа много голяма икономическа мощ и голям потенциал, който сега излиза на световната сцена и поставя под въпрос лидерската позиция на САЩ.

„Това е основното и голямо предизвикателство, което перманентно ще определя отношенията между двете страни. Не може да има някакво разбирателство между две конкуриращи се страни и то такива, които водят борба за световно лидерство“.

„Наричам го противопоставяне, а не война. Но го има и няма да затихне. Защото САЩ са световният лидер, те създадоха целия следвоенен икономически ред. Сега в резултат на развитието на Китай този световен ред е поставен под въпрос“, допълни още той. 

Според проф. Чобанов китайската инициатива за модерния Път на коприната е китайският план „Маршал“.

„Те вече създават не само инфраструктура на тези страни, през които минава Пътя, но и логистични бази, въобще развитие на реалната икономика. Това естествено води до увеличаване на тяхното влияние. Нека не си мислим, че икономическото влияние ще остане без политическо или културно такова. Това са неща, които вървят заедно и определят световния стопански ред“.

 

Последни новини
Още от В развитие