В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли България място в ОИСР

доц. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, В развитие, 03.01.2018

Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg

През септември беше формирана работна група, която излезе с доклад за това каква е новата визия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това коментира бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Големите държави си я представяха като една по-скоро ограничена група, клуб на богатите. Докато развитието на членството през последните 10-15 години изпревари тази визия и постави на дневен нова визия на ОИСР – какво ще представлява ОИСР, ако в нея влязат държави, които са слабо развити, какво е мястото им в Организацията“.

Бобева посочи, че именно затова в тази нова визия целта на ОИСР е не просто да бъде един затворен клуб, а място, където да се разработват икономически политики, които да се разпространяват в глобален план.

„В този смисъл новата визия предполага и разширяване. Но затова всички държави трябва да се придържат към принципите и насоките за развитието на икономическите политики – нещо, в което ние частично изоставаме“.

По думите ѝ това, което трябва да се направи задължително, е по-активно прилагане на политиките на ОИСР, включително що се отнася до управление на държавни предприятия, конкуренция, антикорупционна политика.

„Ще завършим крачката, ако я направим. Искаме да влезем сега, отговаряме на критериите сега и трябва да включим активната дипломация и да обсъждаме нашето членство. Трябва да излезем от комплексите си за малоценност и да заемем мястото си, а нашето място е в ОИСР“.

Една от деликатните ни позиции беше да се възползваме без да сме членове, но много повече ползи ще имаме, ако сме наравно на масата, допълни още бившият вицепремиер.

„Аз лично се надявам, че през 2018 ще имаме ясен сигнал за дата за членство. От ОИСР ще получим пътна карта, към която трябва да се придържаме. Би трябвало оттук нататък да бъдем по-активни, да имаме повече самочувствие през тази и следващите години“.

Последни новини
Още от В развитие