В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предизвикателствата пред дуалното образование в България

Петя Евтимова и Юрай Хамър във В развитие, 21.11.2017

През 2015 започнахме въвеждането на дуално обучение с проекта ДОМИНО в страната, като очакванията ни бяха по-скромни и целта бе да се тества интереса на бизнеса и желанието му да се включва активно. Започнахме с пет фирми партньори, а сега, в края на 2017 имаме 170 фирми партньори в 19 града в 32 училища. Това каза Петя Евтимова, ръководител на българо-швейцарския проект ДОМИНО, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Евтимова гостува в ефира на Bloomberg TV Bulgaria заедно с Юрай Хамър от отдел Образование на Киа Словакия, партнираща компания по програма ДОМИНО, по повод Националната конференция „Дуалното образование – път на възможностите“, която ще се проведе утре, 22.11.2017. 

"Експанзията е изключително голяма и говори за изключителния интерес на бизнеса към този тип образование. От друга страна показва и колко голяма е липсата на кадри за фирмите". 

Правим утрешната конференция с цел да се разгледа какво е постигнато до момента, какви са проблемите и да видим, заедно с институциите, как можем да направим тази система малко по-работеща и лесна за бизнеса и с училищата, каза гостенката. "В цифри проектът много надхвърли планираното, но това не значи, че няма ежедневни проблеми, свързани с договорите на учениците, с разрешенията на инспекциите по труда, с това точно кои фирми имат право да приемат ученици. Това са проблеми, по които ще дискутираме утре и ще се опитаме да намерим проблеми за напред". 

Нашата компания има проблеми с квалифицираната работна ръка, защото тя липсва на пазара. Това е методът по който можем да привлечем млади ученици и да ги обучаваме за нас. Това е и наша социална отговорност - да развиваме поколението, което ще дойде след нас, заяви от своя страна Юрай Хамър. 

Не трябваше ли тези проблеми да бъдат изчистени преди да стартира програмата или след две години и половина проблемите са по-видими и лесно разрешими? 

Последни новини
Още от В развитие