В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ръстът на потреблението на ток изпреварва този на производството

За десетте месеца на годината в страната са потребени 32,2 млн. мегаватачаса електроенергия

АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй ЕАД АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй ЕАД

Производството на електроенергия в България към края на октомври отбелязва по-бавен ръст от потреблението. Това показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитирани от Investor.bg.

От тях е видно, че за десетте месеца на годината в страната са потребени 32,2 млн. мегаватачаса електроенергия, което е с почти 5% повече спрямо същия период на 2016.

За десетте месеца производството обаче расте с 1,65% до 36,7 млн. мегаватчаса.

От данните е виден продължаващ спад на износа – с почти 17% до 4,5 млн. мегаватчаса. Износът на електроенергия от България започна да намалява още от началото на 2016 година и вече втора година не може да се възстанови.

Анализатори посочват, че причините са комплексни – свиването на гръцката и турската икономика, както и ниските цени на природния газ в последните месеци, което направи изгодна работата на електроцентралите на природен газ.

Оперативните данни на ЕСО показват още, че базовите централи увеличават производството си с 5,2% до 31,3 млн. мегаватчаса. В същото време производството на хидроелектрическите централи се свива с 29,3% до 2,79 млн. мегаватчаса за десетмесечието.

В средата на октомври от Националната електрическа компания (НЕК) коментираха пред енергийната парламентарна комисия, че заради сухото лято са използвали много пестеливо водните запаси. В резултат производството на електроенергия е намаляло, но страната посреща новия зимен сезон с по-добро от очакваното ниво на язовирите.

В началото на 2017 година, когато енергийната система беше изправена пред дефицит, именно водните централи покриваха пиковото потребление. 

 

Последни новини
Още от В развитие