В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Акценти от климатичната конференция в Бон

Таня Минчева, журналист, В развитие, 06.11.2017

Човешкото страдание, причинено от все по-силните урагани, горски пожари, суша, наводнения и опасностите от недохранването, причинени от климатичните промени – след всичко това се оказва, че нямаме повече време за губене. Това каза журналистът Таня Минчева в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова, цитирайки министър-председателя на Фиджи, който председателства световния климатичен форум в Бон.

По думите ѝ от днес до следващия петък представители на 195 страни, подписали преди две години известното Парижко споразумение, ще обсъждат в Бон как да реализират на дело приетия в Париж документ.

Тя посочи, че главното съдържание на документа е да не се допусне увеличението на средната температура на Земята да надхвърли 2 градуса.

„Това според експертите ще има катастрофални последици за околната среда, растителния, животинския свят и не на последно място за световната икономика“.

Минчева обясни, че задачата на събралите се в Бон 25 000 участници е да изработят т.нар. rule book – наръчник за действие, който да осигури гаранции, че затоплянето на нашата планета няма да надхвърля повече от 1,5 градуса през следващите 20 години и държавите наистина ще спазят обещанията си за намаляване на емисиите на парникови газове.

„И за тази цел тези държави ще бъдат контролирани“.

Журналистът каза още, че на базата на този rule book още през 2018 на следващата световна конференция по климата в полския град Катовице ще бъде направена и първата равносметка доколко държавите се придържат към своите поети национални ангажименти за снижаване на изпусканите в атмосферата парникови газове и ще бъдат оценявани конкретно усилията на отделните държави.

„Обаче големият отсъстващ на бонската конференция са САЩ. Макар че Вашингтон е изпратил делегация на ниво експерти, тъй като решението на президента Тръмп САЩ да напуснат споразумението за климата ще влезе в сила едва през 2020“.

В Бон обаче се намира и една много силна американска делегация от губернатори, кметове и бизнесмени, представляваща 14 американски щата, които влизат в т.нар. Американски съюз за климата, представляващи 36% от американското население и които се обединяват срещу решението на Тръмп и смятат да продължат да се придържат към поетите от президента Обама ангажименти за съкращаване на американските парникови газове, добави Минчева.

„Тази неофициална, но твърде много многобройна делегация ще участва във всички дебати на конференцията в Бон под името „We’re still in”. Така че наистина много интересен ще бъде сблъсъкът между официалната и неофициална американска делегация“.

 

Последни новини
Още от В развитие