В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българските бири са много чисти и добре произведени

Хавиер Галобарт във В развитие, 26.10.2017

Българските бири са много чисти, добре произведени, добре съхранявани в хладилниците и добре сервирани. Знаете също и как да ги консумирате. Това каза сомелиерът на бира Хавиер Галобарт, международен гуру на бирени дегустации и стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, в интервю на Вероника Денизова за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Мнението ми за бъдещето на българската индустрия е, че има големи възможности, защото нещата ще се променят много. Вие сте готови да се учите на новите стилове, а имате и добър хмел, който расте в България. Разполагате с много предимства, за да поднесете на българските потребители най-доброто от вашата страна, най-доброто от земята ви и от местните съставки на бирата". 

Биреният сомелиер е човешкото лице, с което се презентира бирата пред потребителите, пред хората, които искат да опитат и да се насладят на бирата, обясни събеседникът. "За съжаление все още няма българи сомелиери, сертифицирани от нашият институт в Мюнхен. Но има някои много добре запознати с бирата хора тук в България". "Съвсем скоро може би ще имате между 16 и 20 сомелиери на бира в България".

Сомалиерът на бира изучава и характеризира различните видове бири според международните насоки за всеки бирен вид, добави Галобарт. "Идентифицираме суровия материал – различните видове малц, най-вече от ечемик, но също така и от пшеница, спелта или ръж. Що се отнася до хмела, учим се да оценяваме различните видове хмел и тънкостите при производството на т.н. специална бира. Излизаме и извън традиционното като оценяваме и отлежали бири и всички други интересни идеи, които се търсят и се харесват от потребителите". 

Какво представлява Световният шампионат на бирените сомелиери? Коя държава може да се похвали с най-добрите сомелиери на бира в света? Каква бира трябва да консумираме с различните видове ястия? Могат ли крафт производителите да станат големи конкуренти на традиционните производители?

 

Последни новини
Още от В развитие