В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Факторите, допринесли за рекордната реколта от пшеница през 2017

Васил Симов, гл. изпълнителен директор на Софийска стокова борса, В развитие, 28.08.2017

Рекордната реколта от пшеница в България от близо 6 млн. тона не не изненада, потвърждава се тенденцията в последните години добивът у нас да бъде стабилно на нива над 5 млн. тона, а далеч назад останаха годините, когато произвеждахме около 3-3,5 млн. тона.

Това посочи във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

На какво се дължи рекордният урожай? По думите на госта в студиото причините се крият в това, че, от една страна, се засяват повече площи, а, от друга, на това, че посевите са от по-добри семена. „Поздравления за производителите, предстои да видим дали пазарът може да поеме такива големи количества“, допълни Симов.

Шефът на Софийската стокова борса също така очерта и проблемите пред родните зърнопроизводители – „смазващата“ конкуренция от страните от Черноморския басейн като Русия и Украйна, които изкарват на пазара огромни количества зърно.

Все пак цените на световните пазари са по-високи в сравнение с миналата година, което се дължи на по-слабата реколта в световен мащаб, въпреки засиления добив в ключови региони като Черноморския басейн. Към момента в глобален план реколтата от пшеница е около 740 млн. тона в сравнение с нива от над 750 млн. тона в предишните години.

Симов също така посочи, че през 2017 се очаква рекорден излишък на зърно в света – 264 млн. тона по предварителни данни в сравнение с нивата от 190-200 млн. тона преди.

Като цяло тенденцията обаче е цените да останат сравнително високи, въпреки рязкото им спадане от средата на юли досега.

Към какво ще бъде насочен фокусът на пазарите в следващите месеци?

Кои са най-големите консуматори на пшеница в света?

 

Последни новини
Още от В развитие