В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономическата принуда е основната причина за трафика на хора

Д-р Даниела Коларова във В развитие, 20.07.2017

Д-р Даниела Коларова, изп. директор на Фондация Партньори България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Даниела Коларова, изп. директор на Фондация Партньори България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдава се промяна на бизнес модела при трафик на хора. Използват се много по-меки методи за привличане, особено когато се цели сексуална експлоатация. Това каза д-р Даниела Коларова, изп. директор на Фондация "Партньори България", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

Уязвимите групи не са единствено най-бедните и маргинализирани прослойки. Новите тенденции се фокусират върху добре образовани момичета, които знаят езици, защото от тях се печели по-добре, алармира Коларова.

"Трафикът на хора от България нараства непрекъснато с едно изключение. По-малко са случаите на трафикирани деца. Данните сочат, че нивата на трафика от България е 13 на 100 000, което е над средното равнище и ни нарежда до Румъния и Западните Балкани. От хората, които се извеждат от България най-често (70%) се цели сексуална експлоатация. Главно на млади жени и момичета, но напоследък около 15% са и млади момчета". 

Статистиката, която съществува в момента до голяма степен е адекватна по отношение на пропорциите, но не и по отношение на абсолютните данни. Показват само случаите, които са регистрирани, а това често става в Западните държави, когато се разкрият престъпленията и се регистрират случаите, уточни събеседничката. 

Последни новини
Още от В развитие