В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Руските акции напът да заличат загубите от първото полугодие

Дмитрий Беденков, директор инвестиции в ИК РУСС-ИНВЕСТ, във В развитие, 17.07.2017

Очаква се руският основен индекс да заличи загубите от първото полугодие на годината. Това е напълно възможен сценарий през оставащите шест месеца и ще бъде съпътствано с обезценка на рублата с около 12% спрямо щатския долар. Това коментира Дмитрий Беденков, директор инвестиции в ИК РУСС-ИНВЕСТ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "При акциите секторите с потенциал за износ ще бъдат в по-добри позиции от другите. Ще има добро търсене на акции, които имат добър дивидент". 

"На последните две срещи Централната банка на Русия намали лихвените проценти с близо 1% и не очакваме някаква промяна на следващата среща. Смятаме, че нивото в момента е доста по-добро от нивото от миналата година", каза гостът. По думите му нивото, подходящо за индустриалния сектор, трудно може да се определи, но може би трябва да бъде един или два процента по-ниско от настоящите нива. Има обаче въпроси около стабилността на бюджета, сигурността на руската валута, както и достъпа до кредити, които трябва да се вземат предвид. "Така че 1-2% под настоящия процент е подходящо за икономиката".

"Петролните цени чертаят широк спектър от сценарии за развитие на руската икономика до края на годината. Ако се следва позитивен сценарий, БВП ще нарасне с 1,5%, а при песимистичния - ще има спад на БВП с около 0,5% до 1%".

Руският пазар е част от глобалния и глобалните транзакции му влияят, подчерта събеседникът. "Един от факторите за спада на руския индекс е техническият. Като цяло, когато говорим на ситуацията на глобалните пазар, това, което видяхме до края на миналата година, капитализацията на пазарите на глобално ниво беше около 100%. Исторически погледнато, около 120% е критично ниво, когато пазарът може да тръгне надолу. Това ниво ще бъде постигнато тази година и рискът мечите настроения да се увеличат и за глобалния  пазар, и за руския пазар, е много висок". 

Кои са факторите, които ще влияят на нивата на инфлация в Русия? Какво може да обърне пазара на руски акции към позитивна територия? 

Последни новини
Още от В развитие