В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Brexit и съдебни спорове диктуват настроенията на пазарите в Европа

Пазарен коментар на Юън Потс, 20.06.2017

Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази сутрин Марк Карни и Филип Хамънд направиха изказвания пред лидери от британския финансов сектор, като Карни съобщи, че все още се притеснява за ефекта на Brexit и не възнамерява скоро да повишава централния лихвен процент. Повечето европейски фондови пазари са с леко повишение, но при по-ниски от обичайните обеми на търгуване. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Френският CAC бележи 0,3% ръст, а германският DAX е с 0,2% нагоре". 

На петролния пазар, нефтът парира спада си до под $45 за барел, каза Потс. "Това става, след като анализаторите преценяват прогнозата за спад на запсите от петрол в САЩ, спрямо възобновяването на добива от Либия - страна, която не е част от свиването на добива, водено от ОПЕК".

"Либийският добив е на 4 годишен връх, след като редица находища възобновиха работата си. Междувременно трейдърите складират повече нефт в морето, поради увеличаващото се производство в Атлантическия регион – признак, е пазарът е далеч от ребалансирането си".

След пет годишно разследване, Barclays Bank и четирима найни бивши директори са обвинени в заговор за извършване на измама, добави анализаторът. "Обвиненията са свързани с набирането на капитал от банката през 2008 в Катар в опит да избегне фалит по време на един от най-бурните периоди във финансовата история".

"Случаят включва такси, платени от  Barclays на катарската агенция по инвестициите и отпускането на 3 млрд долара заем, предоставен на Катар, докато банката набира 15 млрд. долара от катарски и чуждестранни инвеститори. Четирмата бивши директори на високи постове са обвинени след финансовата криза".

От Barclays заявиха, че бланката разглежда позицията си по повдигнатите обвинения, коментира Потс. "Адвокат на един от обвиняемите казва, че ще се защитава яростно от тези обвинения. Другите правни представители не пожелаха да коментират случая. Акциите на  Barclays​ отбелязаха спад от 0,3% тази сутрин".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие