В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турция се отдалечава от демократичните ценности

Недим Гюрсел, турски писател, В развитие, 01.05.2017

Недим Грючел, турски писател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Недим Грючел, турски писател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Турция се наблюдава възвръщане на ислямизацията и отрицанието на европейските ценности. Това коментира турският писател Недим Гюрсел в ефира на "В развитие" с Николай Кръстев.

По думите му Турция се отдалечава от демократичните ценности като светския характер на държавата, свободата на словото, правовата държава. "Най-важният проблем за съвременна Турция е справедливостта на съдебната система на фона на загубата на доверие, която се усеща при част от турските граждани", коментира той. 

Кюрдският въпрос е най-важният политически проблем, който Турция трябва да разреши, подчерта още писателят. "Наложителен е демократичен диалог вътре в парламента и в никакъв случай въоръжен конфликт, на който сме свидетели в момента", посочи Гюрсел.

Европа също се затваря в себе си и започва да търси своите национални корени и идентичности, смята още писателят, добавяйки, че особено във Франция има много голям възход на популизма и желание да се открие идентичността на нацията. Въпреки това Гюрсел остава оптимист относно бъдещето на европейския проект. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие