В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Трансферите на българската емиграция - тревожен сигнал за покупателната способност

Проф. Искра Белева, В развитие, 28.04.2017

Проф. Искра Белева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Искра Белева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Значението на паричните потоци за стимулиране на потреблението и за подкрепа на растежа в България очевидно нараства и това се изразява в нарастващия поток на тези трансфери. Те достигат близо 700 хил. евро. Това каза проф. Искра Белева, Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Веселина Василева.

"Това увеличение бе очаквано, предвид нарастващата емиграция от страната. Тези трансфери достигат вече 3,4% от БВП, докато през 2010 те са били 3,1%. В някои години този дял е по-висок, в други е по-нисък, но в абсолютен размер нарастват". 

Сумата, която работещите в чужбина изпращат на близките си в България е най-голяма през 2016 от 2010 до сега и това е знак, че състоянието на покупателната способност у нас е много ниско, каза гостът. 

"Основните компоненти, явяващи се фактори, формиращи домакинските бюджети, явяващи се фактори за потребление в страната, се развиват с по-бавни темпове, отколкото ни се иска. Затова все повече българи гледат навън и грижата за тези, които остават в България ще бъде водещ мотив за нарастването на притоците на средства от чужбина".

Средната заплата е 949 лева, но 11 отрасъла получават заплата под средната, а само 7 - над средната. В тези 11 отрасъла са 70% от работещите в страната. Средната пенсия е 341. А по данни на КНСБ са нужни 2 250 лева за издръжка на 4-членно семейство, или 562 лева средно на човек от семейство. Тези доходи очевидно не покриват необходимия минимум за издръжка на семействата, припомни събеседничката. "Ето защо все повече българи поглеждат навън".

"Характерът на постъпленията не се променя. Те имат основно потребителски характер и в много по-малка степен инвестиционен. Отиват за задоволяване на насъщни нужди".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие