В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

БФБ предлага промяна на методологията на изчисляване на индексите - коментарите

Мариян Йорданов, Investor.bg, В развитие, 06.04.2017

Статуи пред борсата във Франкфурт. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Статуи пред борсата във Франкфурт. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

На първо място, предложените промени предвиждат отмяна на възможността на борсата да влизат компании с твърде оптимистични размери на увеличенията на капитала, както се случи с „Еврохолд“. Сега вече няма да се чака заявление на от компанията към борсата, а самата борса ще ползва данните от източника – т.е. от централният депозитар. Така ще има по-бърза и навременна информация, като няма да се стига до казуси като този с „Еврохолд“.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки журналистът от Investor.bg Мариян Йорданов.

„Имаше един стар проблем – много малко големи компании останаха на българския капиталов пазар, като почти нямаше какво ново да влиза в SOFIX. Едни и същи 15 компании винаги влизаха в шортлистата. Сега те вече ще бъдат с няколко повече, поради факта, че пада размерът на изискването за пазарна капитализация на фрий-флоута, т.е. стойността на акциите в дребните инвеститори пада от 10 на 5 млн. лева. Така още 5-6 компании има възможност да влязат в шортлистата“, добави още той.

„Въведен е критерий за ликвидност под формата на спред. Компаниите, които са с голяма стойност, но малко търговия, ще бъдат автоматично изкарани“, каза още Йорданов.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие