В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В България има потенциал за терористична радикализация

Петер Кнопе във В развитие, 31.03.2017

 Петер Кнопе, експерт по сигурността, Холандия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петер Кнопе, експерт по сигурността, Холандия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България има потенциал за терористична радикализация на маргинализирани групи и паралелни общества. Това каза холандският експерт по сигурността Петер Кнопе в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Видях паралелни общества и хора, които търсят алтернативни услуги, както и алтернативна ценностна система. Смятам, че сред тях съществува маргинализация и чувството, че обществото ги е изоставило."

"Можем ли да говорим за радикализация - все още не", заяви събеседникът. "Но когато се включат правилните тактики за набиране на поддръжници - да, има такъв потенциал". 

"Мисля, че за България времето за предотвратяване на тези процеси все още съществува. Но процесът за придвижване на национална програма за предотвратяване трябва да започне. С тези проблеми България трябва да се заеме на държавно и на местно ниво - да интегрира тези хора в обществото, за да сме убедени, че те няма да тръгнат по грешния път. Трябва да се разбере кои са хората, които набират нови членове на радикални организации, както и да се идентифицират потенциалните жертви, за да не бъдат привлечени към тези организации. България трябва да се справи с усещането за изоставеност и изключване, за да бъдат приети тези хора в обществото".

На какво се дължи процесът на радикализация в Европа и защо нашият континент постепенно се превръща в зона на разрастващ се екстремизъм? Как болката на второто и третото поколение емигранти в Европа се превръща в опасен гняв? Каква е ролята на социалните мрежи? Защо се появи феноменът "бяла Алкайда"?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие