В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ролята на банковия сектор в онлайн търговията

Шезаи Шекиров, ръководител Ежедневно банкиране в СИБАНК, и Димитър Денев, маркетинг специалист в СуперХостинг, В развитие, 22.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Онлайн търговията несъмнено преживява бум както в световен мащаб, така и в България. Данните, които анализираме, показват, че постоянни ръстове през последните 5 години има както в Западна Европа, така и у нас, като ние показваме доста по-бърз растеж. Но все пак имаме сериозно изоставане, защото стартираме на много ниска база. Това каза във „В развитие“ с Вероника Денизова Шезаи Шекиров, ръководител на „Ежедневно банкиране“ в СИБАНК. Гост в студиото беше и Димитър Денев от СуперХостинг. Тема в предаването в минутите след 12:30 бяха перспективите за развитие на онлайн търговията и все по-засилващата се роля на банковия сектор в нея.

„Онлайн магазините със сигурност се увеличават. Броя на инсталациите на онлайн магазини в рамките на 1 година се е повишил с около 23%. Това почти кореспондира с ръста на електронната търговия и показва тренда на развитие. За 2016 прогнозният ръст на оборотите в България бе те да достигнат до €342 млн. Според публичните данни, до които имаме достъп, тази цифра ще се потвърди“, коментира на свой ред Денев.

"Отговорът ни към утвърдени бизнеси със стабилни продажби, които не търгуват онлайн, е следният – ако влезете в онлайн търговията, сме убедени, че резултатът ще бъда доста по-голям. Това не следва да се подценява от развитите офлайн магазини. Ние като банка също виждаме нашата роля да подпомагаме и да развиваме този тип предприемаческа култура“, отчете Шекиров.

Банките не са вече само съветник, а са партньор на бизнеса в онлайн търговията, отчете още той. Ние като финансова институция знаем, че не разбираме от всичко, разбираме от кредити, спестявания, платежни инструменти. Когато онлайн търговията попадна в нашия фокус, ние развихме едно решение, наричащо се „виртуален ПОС терминал“. Но това не беше достатъчно за клиентите ни. Водени от обратната връзка с тях, се намерихме с нашите партньори от SoftUni Digital, СуперХостинг и STENIK, като създадохме едно иновативно решение (първото цялостно решение за онлайн магазини в България eStore Solutions – бел.ред.), което комбинира платежен инструмент, подсигурен от банката, и надеждно техническо средство за бързо и добро изграждане на електронен магазин в лицето на нашите партньори“, допълни още той. 

Целия разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие