В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дилемата пред пазарите – продължаване на ръста или спукване на балона

Бисер Варчев, основател и собственик на Varchev Finance, В развитие, 21.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Текущото ситуация на световните пазари в контекста на динамиките в Европа и САЩ коментира в студиото на В развитие с водещ Димитър Вучев основателят и собственик на Varchev Finance Бисер Варчев.

„В последните дни и седмици тенденцията е почти всички индекси, с изключение може би само на CAC 40 (индексът на парижката борса – бел.ред.) да са стремително, дори учудващо нагоре. Такава ситуация не сме имали от преди спукването на предния балон. Интересното в случая е отношението между цените на акциите, които са включени в съответните индекси на съответната държава и приходите на компаниите, които също са включени в тези индекси. Това съотношение в момента е 21. А 21 беше числото и преди спукването на предния балон“, коментира гостът в студиото.

„Погледнато от друга страна, в момента в САЩ има много слухове, че Тръмп е толкова надежден и толкова добре ще се справи с политическите си задължения, че в рамките на неговия мандат е много вероятно цената на Down Jones да достигне 30 хил. Така че в момента има два варианта – или спукване, или 30 хил.“, обобщава Варчев.

Какви са действията на големите борсови играчи? „Това е т.нар. „Голяма тройка“ - инвестиционни банки като BlackRock, Vanguard и Soros. Тези три колосални играча движат и определят над 80% от паричните потоци в цял свят. Ако, не дай си Боже, те се разберат помежду си за определени действия, се получава това, което виждаме в момента. Интересното е, че има много съвпадения, ако в тяхната кошница има от порядъка на акции на 200 компании, във всяка една от които са инвестирани милиони до милиард, представете си какво предопределяне на посоката на пазара се получава“, заявява собственика на Varchev Finance

Накъде е насочен в момента интереса на тези големи играчи? Към енергийния сектор, взаимните фондове, финансовия сектор и др. Спада обаче интересът от инвестиции в IT сектора. „Мисля, че това е временно, тъй като технологията се развива винаги. Най-вероятно те се оттеглят от там, тъй като сектора е твърде преекспониран“, смята Варчев. Оттегляне има и от сектора на здравеопазването, комуналните услуги, потребителския сектор и др.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие