В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво следва след отпадането на роуминга

Веселин Божков, председател на KPC, В развитие, 17.02.2017

Веселин Божков, председател на KPC. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Божков, председател на KPC. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Роумингът за българските потребители отпада окончателно от 15 юни 2017. Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (KPC) Веселин Божков в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите му ЕС и страните членки са изминали дълъг път на преговори, на защита както правата на потребителите, така и на самите оператори, за да се стигне до момента на отпадане на цените за роуминг. "През 2014 надценката за роуминг беше 20 евроцента, от 30 април надценката от националната цена на дребно - максимално 5 евроцента, а от 15 юни 2017 надценката отпада напълно", обясни той. 

Гарантираните печалби за операторите от цените за роуминг представляват 25% от общата печалба, които операторите ще се опитат да компенсират, отбеляза още той.  

Ако в случай на продължителен период от време, даден оператор успее да докаже, че търпи загуби от осъществяването на роуминг услугите, той може да се обърне към националния оператор, да докаже тези загуби и националният оператор да одобри определена надценка, която обаче не може да бъде по-висока от надценките за съответния вид услуга. "За SMS надценката не може да бъде повече от 1 евроцент. За водеща услуга не може да бъде повече от 3,2 евроцента за минута разговор, а за гигабайт - 7,7 евро". 

Ако през 2010 е имало 6 хил. жалби, то за 2016 техният брой достига 2,7 хил, коментира още Божков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие