В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Решенията на Столична община за мръсния въздух

Йоана Христова, зам.-кмет на Столична община, В развитие, 09.02.2017

Йоана Христова, зам.-кмет на Столична община. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йоана Христова, зам.-кмет на Столична община. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проучвания и анализи на Столична община показват, че качеството на атмосферния въздух се подобрява в сравнение с предходни години. Това коментира зам.-кметът на Столична община Йоана Христова в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите ѝ всички контролирани замърсители са в норми, включително и азотния диоксид. Абсолютните стойности и броя превишения на емисиите на фини прахови частици са намалели многократно от 2011 насам, отбеляза зам.-кметът на Столична община. 

По думите ѝ добра новина е и появата на активна гражданска позиция. "Нашите очаквания са, че в момента, в който програмата на Столична община за подобряване качеството на въздуха бъде качена в сайта на Столична община, ще получаваме коментари и предложения от гражданите. Ще бъде оповестен и начин, по който да бъдат организирани срещи с неправителствени организации и отделни граждани", обясни Христова.  

Третата добра новина са предприеманите и понастоящем мерки, сподели тя. Сред тях са например стартираните съвместни проверки на КАТ и ДАИ във връзка с емисиите от двигателите в София. "Правят се тези замервания както с цел да се повиши общественото съзнание, че автомобилите с емисии извън нормите замърсяват въздуха, така и с цел да се въведат тези практики като постоянен контрол", посочи тя.  

Като абсолютна стойност на количествата емисии за 2014 приносът на транспорта е бил около 2900 тона годишно, а на битовото горене - 2150 тона, отбеляза още Христова.

Зам.-кметът коментира и предложението за безплатен градски транспорт и въвеждане на зони без коли при трайно замърсяване на въздуха над допустимите нива в София. 

Гледайте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие