В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сребърният фонд трябва да се използва като инвестиционен ресурс

Васил Велев във В развитие, 25.01.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Единствено България забранява на Сребърния си фонд да инвестира в ДЦК на собствената си държава. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, бивш член на УС на Сребърния фонд, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Сребърният фонд само се нарича така. На практика той е част от фискалния резерв и макар и да има управителен съвет и цял закон за него, той не се управлява и парите стоят в централната ни банка. Когато е имало някаква доходност, тя е била части от процента. Сега, тъй като лихвените проценти са много ниски, доходността е нула". 

Фондът е около 2,5 млрд. лева, а годишният бюджет на НОИ е от порядъка на 10 млрд. лева, като половината идват от осигуровки, а другата половина - от републиканския бюджет, каза още Велев. 

"Факт е, че няма друга държава, при която на сребърния фонд да е забранено да инвестира в ценни книжа на собствената си държава. Само българският сребърен фонд не може да купува, нито акции, нито облигации".

Винаги е добре един такъв ресурс да се използва като инвестиционен ресурс, а не да са пари на склад, категоричен бе събеседникът. "Имаме значителен фискален резерв и може да се мисли за промяна в законодателството".

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие