В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Видимото и невидимото в политиката на Доналд Тръмп

Коментар на Ивелина Петрова, В развитие, 17.01.2017

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Протекционистката реторика на Доналд Тръмп привлече множество избиратели с видимите ефекти в краткосрочен план, до които може да доведе неговата търговска политика – създаването и „връщането“ на работни места в САЩ и стимулирането на икономическия растеж.

Победата на Доналд Тръмп в някои щати като Охайо, Мичиган, Уисконсин до голяма степен може да се отдаде на обещанията му да възроди производството в САЩ като ограничи „несправедливите“ търговски отношения с Мексико, Китай и някои други страни. Тръмп обеща да наложи мито от 45% върху вноса от Китай и накаже с въвеждането на вносни мита в размер от 10-35% десетки големи компании, които прехвърлят производството си в други страни заради по-ниските производствени разходи.

Умеем ли да погледнем отвъд видимото? 

Търговският обмен нито създава, нито унищожава работни места. Когато вносът на някои стоки и услуги се повишава, често се губят работни места в конкурентни индустрии на страната вносител. Това обаче е видимият ефект, който се поднася в удобен вид на избирателите. Това, което те често не виждат и не осъзнават е, че същите тези вносни стоки биват използвани в други индустрии и водят до създаването на работни места в други сфери на икономиката. Международната търговия променя микса, а не броя на работните места в дадена страна. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие