В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сериозен недостиг на кадри в производствения сектор и търговията

Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital, В развитие, 28.11.2016

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Далеч не е само секторът на информационните технологии, който страда от недостиг на кадри. Всъщност през последните години той се организира и започна да си ги произвежда сам. Много сериозен недостиг на хора има обаче в производствения сектор и човек би си помислил, че там хора с не толкова висока квалификация могат да намеря реализация, но това далеч не е така. С бързото развитие на технологиите даже и за по-базовите роли се изискват технологични и инженерни умения, които през последните две десетилетия бяха много компрометирани. Това коментира Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital, в предаването "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й друго такова направление са търговските позиции, където винаги има търсене, но начинът, по който се продават стоките и услугите се променя през годините и е необходимо постоянно повишаване на базовите знания и умения на хората. 

"Трайната безработица намалява рязко шансовете на хората след това да се интегрират качествено в работната среда", посочи Шишкова, цитирайки изследване, според което шансовете да се интегрираш намаляват наполовина, ако една година си бил извън работната сила. 

"По-сериозният хроничен проблем, който дълго време не се отчиташе, е продължаващото изтичане на мозъци извън страната, което се дължи и на качеството на висшето образование у нас. Все още са изключение тези университети, които гледат напред вместо назад", каза тя. "В същото време хората във висшето образование изказват притеснения, че когато средното куца, за тях е твърде късно да предприемат някакви мерки, които качествено да подобрят пазара."

Шишкова коментира и минималната работна заплата и осигурителните прагове, като заяви, че насилственото вдигане на МРЗ може да застраши драматично малките и средните предприятия, които представляват над 90% от икономиката на страната. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие