В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Посланията на Обама при последната му европейска обиколка като президент на САЩ

Елена Поптодорова, дипломат и бивш посланик в САЩ, В развитие, 18.11.2016

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Основната цел на последно европейско пътуване на американския президент Барак Обама е да успокои партньорите на САЩ за това, което предстои след 20 януари. В момента никой в Европа не знае кой е Доналд Тръмп. Стъпвайки на разговорите си с него, Обама избра нелеката задача интерпретира Доналд Тръмп с неговата нова роля като президент на САЩ пред съюзниците, защото няма никакво съмнение, че за Обама тези отношения стоят на първо място. Това коментира Елена Поптодорова, дипломат и бивш посланик в САЩ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Посещенията на американския президент включва две европейски столици - Атина и Берлин. В Атина той апелира за намаляване на дълговата тежест за Гърция. Обама призова Гърция да свали пречките пред Македония за влизане в НАТО, което би означавало и свалени препятствия за членството в ЕС

По думите на Поптодорова е било важно да се препотвърди значението на американо-германските отношения, като и двете страни са го направили много искрено и убедително. 

Тя изрази очаквания Тръмп да се преформатира към позната от десетилетия американска политика. "Той прави нещо много разумно – среща се очи в очи с тези, от които зависи.Този опит за омекотяване и сдобряване подсказва, че Тръмп ще се вслушва в техните експертни съвети, а те вече могат да бъдат предсказани и прогнозирани по-лесно", допълни Поптодорова. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие