В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Може да се стигне до нестабилност в световната енергетика

Валентин Кънев във В развитие, 11.10.2016

Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваше се да се случи договорката за Турски поток, но не е ясно дали става дума за два газопровода – за две или една тръба. Това каза изпълнителният директор на Балканска Черноморска газова асоциация Валентин Кънев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Той коментира договореностите, постигнати в областта на енергетиката на срещата Путин - Ердоган. 

​"Сигурно е, че става дума за изграждане на един газопровод с капацитет 16 млрд. куб. м., а втората тръба е представена като опция, като нещо, което би могло да се случи. Твърдата уговорка, която може да се осъществи, е за една тръба, един газопровод. Той ще има функцията на двете съществуващи тръби – т.нар. Син поток – от Русия към Турция, но ще бъде разположена в европейската част". 

"Тук говорим за един газопровод. Още една тръба ще бъде доста проблематично да бъде направена още сега".

Ако България бъде заобиколена и газът, който минава през България и Украйна секне в резултат на новите договорености, ще се загубят транзитните такси, които са около 100 млн. еврогодишно, каза събеседникът. „Но ние имаме договор, сключен за транзит до 2030 година. Това е нещо, което тепърва ще седоговаря“.

"Новата тръба по-скоро ще бъде за увеличаващия се пазар на Турция".

На въпроса кой ще е бъдещия разпределителен център на газ в региона Кънев каза: „Турция е голям потребител на газ и сама по себе си е диверсифицирала газовите си доставки, а това е много важно".

"Цените не са благоприятни в момента, има големи съкращения на инвестициите в нефтената индустрия. И това което се реши в Истанбул - да се ограничи добивът на нефт - показва, че инвестициите са толкова намалели, че може да се достигне до нестабилна ситуация в световната енергетика. Може да се стигне до дисбаланси, които могат да нарушат световния икономически растеж".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие