В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Първият български ETF може да стартира вторична търговия средата на септември

Никола Янков и Иван Такев във В развитие, 23.08.2016

Никола Янков, управляващ партньор в Експат Капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор в Експат Капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият български ETF може да стартира вторична търговия средата на септември. Смятаме, че е назрял моментът, в който такъв продукт да се появи на българския пазар. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Експат Капитал, който заедно с Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса – София, коментира първият Борсово търгуван фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) базиран върху водещия индекс на Българска фондова борса – SOFIX. В интервю на Делян Петришки за предаването “В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Янков заяви, че България, след Полша, е втората страна от Източна Европа, в която се продава такъв продукт на пазара. „Изключваме Русия и Турция, които са държави от региона с традиционно силни капиталови пазари“.

„Това е един много удобен и лесен начин за инвестиране. Той е много ликвидна позиция. Второ, характерно за този продукт е неговата диверсификация. Трето, бързо се влиза и излиза от такава позиция и е доста по-евтино“.

„Надяваме се към средата на септември да стартираме вторична търговия“. В следващите две седмици ще текат „технически процедури“ по нужните по закон регистрации, за да можем да започнем да предлагаме продукта на пазара, обясни Янков. „По отношение на 100 хил. лв. минимален праг, това е една формалност, тъй като интересът към фонда е в пъти по-голям и не смятаме, че това ще е някакъв проблем или ограничител във времето“.

„Пазарите за Борсово търгувани фондове са на две нива – първичен и вторичен. Така че масовият инвеститор ще може да закупи тази акция чрез брокер“.

„Ние сме много радостни, че този фонд беше лицензиран от КФН, защото от много време считаме, че подобни продукти, Борсово търгуваните фондове, както и евентуално варантите и сертификатите, които имат малко по-различно естество, но предлагат възможна експозиция към индекси, са следващата стъпка към продуктовото разнообразие на борсата“, каза изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев. „Това е знаково събитие за българския капиталов пазар и силно вярваме в бъдещето на един подобен продукт“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие