В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Действията на словенските власти са в нарушение на принципа на неприкосновеността

Финансистът Борис Петров в предаването В развитие, 08.07.2016

Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Централна банка на Словения. Любляна, Словения. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Действията на властите в Словения нарушават един европейски принцип и европейски нормативен акт, който определя неприкосновеността на архивната информация, собственост на ЕЦБ, независимо къде е съхранена тя. Това коментира финансистът Борис Петров в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria във връзка със заплахата от страна на ЕЦБ да изпрати Словения на съд след обиск в централната банка в страната. 

По думите му властите трябва да четат внимателно не само националното, но и международното законодателство преди да правят такива агресивни акции. Той бе категоричен, че при независими институции те не трябва да се извършват по такъв начин. В тази връзка Петров посочи, че реакцията на президента на ЕЦБ Марио Драги в защита на централната банка на Словения е абсолютно оправдана. 

"Отнемането на информация на физически носител поставя под риск оперативното изпълнение на ангажиментите на Словенската централна банка в рамките на еврозоната и съответно монетарните операции, които тя извършва.", обясни Петров.

По думите му дългосрочна последица ще бъде опитът да се повлияе върху бъдещите решения на банките, защото процесът на оздравяване на частни институции включва поемане на загуби от техните кредитори и акционери. "Това би могло да разколебае решителността на централните власти да предприемат действия по оздравяване на проблемни банки не само в Словения, но и в други държави.", допълни експертът. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие