В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Златото може да мине психологическата граница от 1300 долара

Димо Стефанов във В развитие, 13.06.2016

Димо Стефанов, анализатор от Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов, анализатор от Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може би цената на златото ще премине психологическата граница от 1300 долара и към края на 2016 година ще се търгува на 1300 – 1400 долара за тройунция. Това каза Димо Стефанов, анализатор от Tavex в интервю на Велко Каменов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Стефанов покачването на цената на златото се дължи на по-лошите от очакваното резултати за безработицата в САЩ, както и на последните социологически изследвания за нагласите във Великобритания за вота "за" или "против" Brexit. Те показват, че британците са повече „за“ излизането от ЕС. Това би донесло допълнителен риск на пазара и допринася за покачването на цената на златото.

„Пазарът е много динамичен, волатилен и не е нормално при всяка нова информация цените да реагират в толкова различни посоки“.

Според анализатора при събития, като покачване на лихвите от Фед или евентуален Brexit, цената на златото реагира, но от съществено значение са „политиките на централните банки с постоянните си стимули на пазара, печатане на пари и когато кажат, че това ще спре, златото върви нагоре“.

Вижте целия коментар:

  

Последни новини
Още от В развитие