В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Обречена ли е България да бъде скучна държава с нисък ръст

В развитие, 09.05.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Общите инвестиции в икономиката на България, като процент от БВП са спаднали почти на половина и това показва, че ние сме обречени да бъдем скучна държава с нисък растеж. Това каза икономистът Николай Василев, бивш вицепремиер в интервю за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с Любомир Дацов, финансист и бивш зам. министър на финансите той бе лектор на публична лекция пред студенти в УНСС по повод 15 годишния юбилей на Investor.bg. 

"Малкият и средният бизнес в България плащат два пъти повече за административна тежест от средните нива в ЕС и близо пет пъти повече от най-добрите страни", каза Любомир Дацов. 

Според Василев, за да се подобрят нещата в България, трябва да има "цялостно динамизиране на икономическата политика на държавата, ако изобщо има такава". Той очерта и ползите за влизането в България в Еврозоната: "Липса на валутен риск, по-голяма сигурност, по-ниски трансакционни разходи за търговия, инвестиции и туризъм, по-ниски лихвени проценти по депозити и кредити".

"За мен психологическият фактор за влизане в Еврозоната дори е по-голям от политическите ползи. В момента България е втора категория членка на ЕС, с тенденция за изпадане в периферията", каза още Василев.

По думите на Дацов България има "една от най-добрите данъчни структури". "Но в същото време, заедно с Чехия, сме на първо и второ място по тежест на малкия и средния бизнес".

"Работата на държавата не е да казва на къде трябва да се развиват инвестициите и кой инвеститор да дойде, а да създаде равни и добри условия за всички", каза Дацов.  ​

Вижте повече от видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие