В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира спря поскъпването спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, 06.04.2016

Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Индексът Borsa Istanbul се понижава за втори пореден ден, изтривайки около 1% от стойността си. Лирата спря покачването си спрямо долара и се обезцените с около 0,5%, след като министърът на икономиката Мустафа Елитас настоя централната банка да понижи драстично лихвените проценти. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Мандатът на управителя на централната банка Башчи приключва на 19 април, но не се знае кой ще го замести. Липсата на яснота по този въпрос изнервя инвеститорите, които вече се безпокоят относно независимостта на финансовата институция. Има спекулации, че Ердоган може да назначи свой човек, който ще следва указанията му и ще намали основния лихвен процент.

Демокан коментира още перспективите пред туристическия сектор. Според министъра на туризма се очаква спад от 20% на броя на туристите през тази година. През февруари имаше спад от 10% спрямо същия период на миналата година, с което беше отчетено най-голямото понижение за десетилетието.

Турция ще трябва да се справи и с отлива на руски туристи, след като президентът Путин забрани на туроператорите да предлагат ваканции в страната заради сваления руски изтребител. Досега Турция беше сред най-популярните туристически дестинации за руснаците.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие