В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фискалната цена на европейските средства е висока

Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, В развитие, 04.04.2016

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с европейските средства се състои в това, че те се възприемат като свободен ресурс, който идва от европейския данъкоплатец. Това каза Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Данните показват, че евросредствата имат своята икономическа и фискална цена. По думите на икономиста на практика те изместват т.нар. публични инвестиции.

Мащабите, в които държавата инвестираше в един или друг проект, постепенно и изцяло започнаха да се финансират с европейски пари, докато самите държавни инвестиции спаднаха драстично от националния бюджет и сега може би 2/3 от всички публични инвестиции са от европейски средства.

Според икономиста фискалната цена на европейските средства е висока. Данните показват, че за миналата година на всеки 3 лв. похарчен европейски ресурс по дадена програма, държавата е добавила 2 лв., обясни още той.

От икономическа гледна точка остава проблема за пристрастяването на цели сектори към европейските срества. Ако в един момент те бъдат спрени, тези сектори автоматично ще продължат да разчитат на подкрепа от държавата чрез преразпределение през държавния бюджет. 

В дългосрочен план разхищението по европейските програми може още повече да бръкне в нашия джоб, тъй като създава усещането, че това трябва да продължи, каза икономистът. 

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие