В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2016 ще бъде силна година за сливанията и придобиванията в България

Диана Николаева, съдружник отдел „Консултации по сделки“ в Ernst &Young България, в предаването В развитие, 25.03.2016

Диана Николаева, Ernst&Young България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Диана Николаева, Ernst&Young България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 ще бъде силна година за сектора на сливанията и придобиванията (M&A) в България. Наблюдаваме сериозна активност в подготовката и приключването на сделки. Икономиката се стабилизира, има наличие на капитал, балансите на компаниите са силни, финансовите институции са склонни да кредитират, а цената на кредитния ресурс е ниска. Така че има всички необходими предпоставки. Това заяви Диана Николаева, съдружник отдел „Консултации по сделки“ в Ernst &Young България, в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира резултатите от изготвяния от EY "M&A барометър" за Централна и Източна Европа, според който през 2015 броят на сделките леко намалява, но за сметка на това стойността им е много по-голяма.

Традиционно най-активни процеси за консолидация на бизнеса има в Полша, Чехия и Турция предвид размера на пазара и нивото на БВП. Напоследък бързо се развива Румъния. Сериозен интерес бележи и Сърбия. 

По думите на Николаева за България обемът на сделките се запазва - около 1 млрд. долара, а броят на по-значимите от тях е около 50. Тя направи уточнение, че не всички сделки получават публичност. 

Най-много M&A сделки у нас са били направени в сектора на информационните технологии, а най-големите са осъществени в сферата на производството. Тя обясни, че през последните години такива сделки се осъществяват във все по-разнообразни сектори. Оптималното време за осъществяването им е 1-2 години. 

Николаева каза още, че се наблюдава прекъсване на процеса по изтегляне на външни инвеститори от България.

Това беше глобален процес на преосмисляне на стратегиите на глобалните компании, нормално беше да се фокусират върху по-ключовите си пазари. Това не се наблюдаваше само в България. Хубавото е, че през последните години все повече български компании излизат извън границите на страната и търсят възможност за международна експанзия. 

Повече може да видите във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие