UpDate

Събота и неделя в 19.30 часа

Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Ще замени ли телефонът кешовите плащания?

Антонина Мартинова и Иво Георгиев, съоснователи на Paynetics, UpDate, 14.07.2019


Телефонът, дори и без допълнителен хардуер, е достатъчно сигурен за приемане на плащания. Това каза Иво Георгиев, съосновател на Paynetics, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Георгиев посочи, че идеята за създаването на компания, занимаваща се с разплащания през телефон, се заражда преди 2 години. Към момента стартъпът вече  е преминал второ ниво на сертификация за сигурност, отбеляза той.

„Надяваме се до месец и половина или два сертификацията да е завършила и проектът да стартира на пилотно ниво през септември. Идеята е в началото на другата година апликацията да е на пазара“.

Приложението би работило навсякъде по света, където има голяма пенетрация на безконтактни плащания, коментира гостът. Това са главно Европа, Австралия, Нова Зеландия, голяма част от Азия, от Америка - главно Канада, уточни той, като добави, че именно към тези пазари се насочва и компанията.

Според Антонина Мартинова, съосновател на Paynetics, има достатъчно много търговци, нуждаещи се от телефона като средство за приемане на плащания.

„Трудна е изработката на приложението, оттам насетне то е много по-лесно за употреба от крайния потребител“.

За създаването на стартъпа основателите му са разчитали на самофинансиране, като на по-късен етап биха потърсили и външни инвеститори, разказаха те.

„Идеята е да намерим инвеститори, които ще съдействат не само с финансов ресурс, но и със стратегията на компанията, навлизането на нови пазари, продуктово развитие и минаването на следващия етап“.

Размерът на необходимия капитал зависи от бързината и степента на експанзията, като за тази в Европа той е оценяван на между 1 и 3 млн. евро, посочи още Георгиев.

Вижте видео материала с целия разговор. 

 

 

Последни новини
Още от UpDate