ЦБ на Шри Ланка взе мерки след атентатите

Индраджит Кумарасвами, гуверньор на централната банка на Шри Ланка

Знакът на Централната банка на Шри Ланка в централата в Коломбо. 12 април 2015. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg Знакът на Централната банка на Шри Ланка в централата в Коломбо. 12 април 2015. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg

Финансовата система на Шри Ланка има "малък буфер" и икономиката е устойчива, каза Индраджит Кумарасвами, гуверньор на централната банка на Шри Ланка в интервю за Bloomberg.

По повод опасенията за възможно изтегляне на капитали, Кумарасвами каза, "че може да стане така", но че "обемът е управляем".

"Общият обем е 900 млн. Не вярвам цялата сума да бъде изтеглена. Част от нея може би. Бих призовал хората да погледнат отвъд това събитие. И да потърсят фундаментите на икономиката и потенциала й".

Чуйте още във видеото.

Властите в Шри Ланка въвеждат извънредно положение от вечерта на 22 април 2019, а туристите започнаха да напускат острова в Индийския океан след атентатите на 21 април.

Шри Ланка е топ дестинация за почивка през 2019 на годишната класация на Lonely Planet. Туристите са привлечени от религиозното разнообразие, историческите храмове, природното богатство и възможностите за каране на сърф.

Гуверньорът на централната банка Индражит Кумарасвами каза, че туристическата индустрия ще поеме удара, но все още е рано да се оценява ефекта върху икономическия ръст, който за четвъртото тримесечие бе 1,8%, най-слаб от 2014. Народът на Шри Ланка и икономиката й „демонстрират голяма устойчивост”, каза Кумарасвами в интервю за Bloomberg по телефона.

Четете още: Уплашиха ли инвеститорите в Шри Ланка? Ручир Десай, Asia Frontier Capital.

 

Фасадата на църквата Св. Себастиан в Негомбо, Шри Ланка. 22 април 2019. Photographer: Tharaka Basnayaka/Bloomberg.

Измина десетилетие на сравнително спокойствие след 30-годишната гражданска война между преобладаващо будисткото мнозинство и малцинството на тамилите-хиндуисти.

През 70-те години на 20в. будизмът стана основната религия в Шри Ланка. Това предизвика Тамилските тигри, преобладаващо хиндуистка военизирана групировка да започне борба за независимост.

В този конфликт загинаха над 100000 души. През 2009 той приключи драматично след мащабна военна операция срещу Тамилските тигри, при която техният лидер бе убит.

Последни новини
Още от Акценти