Тръмп смята да запази санкциите срещу Русия

Той изрази готовност за среща с руския президент Владимир Путин

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че на първо време смята да запази санкциите срещу Русия, въведени от правителството на Барак Обама, предава Wall Street Journal. 

Той обаче каза, че може да премахне санкциите, въведени в края на декември в отговор на предполагаемите руски кибератаки, ако Москва докаже, че е полезна в борбата с тероризма и постигането на други важни за Вашингтон цели.

Тръмп изрази готовност да се срещне с руския президент Владимир Путин, след като встъпи в длъжност на 20 януари. "Разбирам, че те биха искали да се срещнем и аз съм напълно съгласен с това", посочи той.

Запитан дали подкрепя политиката за "един Китай", Тръмп отвърна: "Всичко е предмет на преговори, в това число и "един Китай". Той вбеси китайците, като прие телефонно обаждане от тайванската лидерка Цай Ингвен след победата си на изборите.

Междувременно Камарата на представителите на американския Конгрес направи днес първа крачка към отменянето на закона за здравеопазването, известен като ObamaCare, пише Investor.bg.

Долната камара прие резолюция с 227 срещу 198 гласа, с която инструктира компетентните парламентарни комисии да съставят до 27 януари законопроект за отменяне на емблематичния за управлението на Барак Обама закон, целящ да направи медицинските грижи по-достъпни. Същата стъпка предприе вчера и Сенатът.

Отмяната на ObamaCare е главен приоритет за републиканците в Конгреса, където те имат мнозинство и в двете камари, както и за новоизбрания президент на САЩ.

Освен това Камарата на представителите одобри допускането на законово изключение за Джеймс Матис, за да може той да стане министър на отбраната в правителството на Доналд Тръмп.

Долната камара гласува с 268 гласа "за" и 151 "против", главно по партийна принадлежност, да бъде направено еднократно изключение от точка в закона за граждански контрол над американската армия, която не позволява на военни да оглавяват Пентагона, ако не са изминали седем години от прекратяването на активната им военна служба. Матис се пенсионира от армията през 2013.

Последни новини
Още от Акценти