Ще изтрият ли шистовите компании от САЩ съкращението в добивите на ОПЕК

Амрита Сен, главен петролен анализатор, Energy Aspects

Добиване на петрол Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg Добиване на петрол Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg

Инвеститорите са най-оптимистично настроени от началото на спада в цената на петрола преди 2,5г., съобщи Bloomberg на 19 декември 2016.

Според Джон Килдъф, партньор в нюйоркския хедж фонд Again Capital LLC „напълно прегръщат сделката на ОПЕК и страните извън ОПЕК”.

„Те са водени от ползата от съмнението. Има общо мнение, че предлагането ще се свие бързо и в резултат инвеститорите се позиционират за по-високи цени в краткосрочен план”, каза Килдъф.

"За момента са подписали много меморандуми за разбирателство, не реални ангажименти. Или пък може би Тръмп създава много несигурност по отношение на посоката на американските санкции. И така ограничава ръста на производството на петрол на Иран. Това е ключът към 2017", каза Амрита Сен, главен петролен анализатор, Energy Aspects.

Сен коментира пазарните очаквания американските шистови компании да компенсират производството, което ОПЕК намалява, JCPOA /Съвместният общ план за действие, Иранската сделка, бел.ред./ и номинацията на Рекс Тилърсън за държавен секретар на САЩ. Интервю за Bloomberg на 19 декември 2016.

Чуйте цялото интервю във видеото.

Запасите на петрол ще намалеят с 600 0000 барела дневно в следващите 6м., когато влезе в сила ограничението на производство на страните от ОПЕК и техните партньори, каза Международната енергийна агенция в месечния си доклад на 13 декември 2016.

Преди това IEA очакваше запасите да не се понижат до края на 2017. ОПЕК обяви ден по-късно, че съкращенията в производството няма да доведат до търсене, което да изпревари предлагането преди втората половина на следващата година.

Последни новини
Още от Акценти