AstraZeneca залага на бъдещето

Компанията придобива ключови производители, заради интересни разработки

Nexium доскоро беше сред най-добре продаваните лекарства на английския гигант AstraZeneca. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Nexium доскоро беше сред най-добре продаваните лекарства на английския гигант AstraZeneca. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Струва ми се, че те общо взето са в рамката, придържат се към собствената си прогноза.

Това е известно облекчение, защото имаше притеснения, че може да не се справят. Явно, през това тримесечие те зависят силно от валутните пазари,също както и другите фармацевтични компании. Венецуела беше особено голяма трудност за тях, но конкретно при AstraZeneca нещата не са толкова зле като се имат предвид изнесените данни.

Стига аз да съм ги прочела правилно.

Но мисля, че това върху, което ще се съсредоточи доклада днес са разработките им. Тук не става въпрос за печалбите им днес, макар че не искаме те да са под прогнозните, а за бъдещи разработки, които определят позицията на компанията.

Компанията има няколко придобивания в опит да се разшири и да запълни пробойните, получени заради изтичането на срока на патента на Crestor и Nexium. Това е едно от нещата, което те правят.

Изглежда те са платили значителна сума за някои лекарствени форми, за да постигнат евентуално един доста привлекателен продукт. Той може да е по-добър от Imbruvica, който е собственост на AbbVie, а AbbVie плати доста добра сума, за да придобие това лекарство чрез сливането си с Pharmacyclics. Има голямо оживление сред компаниите заради борбата с рака. Знаем, че има две сделки обявени само за ден – сделката между Sanofi и Medivation и между AbbVie и Stemcentrx.

Така че всичко се свежда до това как хората ще приемат изказването на компанията. Мисля, че днес, компанията вероятно ще заяви, че ускори навлизането на пазара на техен собствен медикамент и да добавят стойност за компанията. Но това вероятно няма да проработи.

Последни новини
Още от Акценти