Facebook с рекорден приход, но не това е новината

Марк Зукърбърг иска да пусне нов клас акции

Участници в конференцията на  Facebook F8 Developers в Сан Франциско. Снимка: Michael Short/Bloomberg Участници в конференцията на Facebook F8 Developers в Сан Франциско. Снимка: Michael Short/Bloomberg

Социалната мрежа с рекорден приход от 5,4 милиарда долара, което е с 52% повече от същото тримесечие през миналата година. Но най-голямата изненада е предложението за нов клас акции. Марк Зукърбърг иска да емитира нов клас акции без право на глас, за да може да прави големи вложения без да посяга на своя акционерен дял. Нейра Чехич ще ни разкаже повече за това. Като изключим някогашния бум на мобилните технологии, това е компанията която прави само силни ходове.

Точно така, а това поредната печалба сред многото рекордни печалби, като и продажбите и печалбите значително надвишиха прогнозите. Тук говорим и за бума на мобилните реклами, защото Facebook предоставя на потребителите си повече видео материали, които стартират автоматично, а и отвори Instagram за повече реклами. Както казахме, това и други решения изстреляха акциите нагоре, но голямата новина наистина е този нов клас акции без право на глас, които обаче трябва да бъдат одобрени от акционерите.

Така че, става дума за запазването на контрола от страна на Зукърбърг. Това ще го окуражи да остане ангажиран с лидерската си роля във Facebook, дори и след като обеща да дари голямата част от капитала си. При новото структуриране на акциите, той заяви, че ще може да запази контрола си върху Facebook и да продължи дългосрочното развитие на компанията. И това е много важно, защото сега цялото внимание на Зукърбърг е фокусирано над дългосрочното планиране. По-рано този месец той изложи десет годишния си план и освен в социалната мрежа и реклама, ще инвестира в по-амбициозни проекти, включително разработки по виртуална реалност и изкуствен интелект. Да не забравяме, че основният конкурент на Facebook, Alphabet, емитира специален клас акции през 2014 и това даде на основателите пълен контрол и свобода да инвестират в рисковани нови технологии. Макар някои от тези инвестиции на Alphabet да не се оказаха успешни, Facebook трябва да догони конкуренцията. Всъщност, разходите на Facebook за изследвания и разработки са се повишили отново през първото тримесечие, също като тези на Alphabet. Но Марк Зукърбърг заяви: „Виждам повече дръзки стъпки в нашето бъдеще отколкото в миналото ни.“

Джеймс, следиш ли или вече си се включил?

И двете. Мисля, че Facebook демонстрира изключителната способност да прави пари от потока от информация, който получава от зрители и участници и то по начин, за който мнозинството от хората казваха, че е невъзможен да се случи. Те го направиха много, много успешно. А разузнавателните маркетинг данни, с които разполагат за всеки който ползва Facebook са невероятни, а това означава силно таргетирана реклама.

 

Последни новини
Още от Акценти