Adidas AG отново повиши прогнозата за годишната си печалба

Олимпиадата и футболните първенства стимулират търсенето на спортни облекла и обувки

Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg News Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg News

Adidas AG повишава прогнозата за годишната си печалба за втори път в рамките на три месеца след като резултатите за първото тримесечие надвишиха дори и очакванията на компанията, заради ръста в продажбите на спортни обувки преди Европейското първенство по футбол тази година.

Нетният приход от основна дейност ще се повиши през тази година с 15-18%, което е повече от предходното повишение от 10-12%. Тези цифри са посочени в изявление на компанията днес и това повиши акциите ѝ с 6,9% до рекордно високи стойности.

Повишението в прогнозата, което от Adidas казаха, че се дължи и на по-ефикасен маркетинг, дава стабилна основа за новия главен изпълнителен директор Каспър Рорщед, който напуска Henkel и ще се присъедини към спортния гигант през август, точно преди началото на олимпийските игри в Бразилия. Олимпиадата, както и европейският футболен шампионат във Франция и турнирът по футбол Copa America в САЩ ще стимулират допълнително търсенето на спортни обувки и облекла.

„Изглежда бизнесът набира все по-висока скорост,“ казва Греъм Ренуик, анализатор в Exane BNP Paribas. „Спортните облекла си остават един много привлекателен сектор и има признаци, че стратегията на Adidas започва да дава резултати.“

Акциите на Adidas се покачиха с 6,8% до 114,95 евро на борсата във Франкфурт и така печалбите им достигнаха 28%, което е най-високото ниво от ноември 1995, когато компанията е била листната на борсата. За сравнение, най-големият конкурент, Nike Inc. има спад от 4,7%.

Футболните клинове на Adidas X и Ace и повечето ежедневни спортни обувки се представят много добре. Според Седрик Роси, анализатор в Bryan Garnier & Co., всички тези продукти очевидно имат по-висок марджин от средния за бранша.

Приходите за тримесечието са се повишили със 17% до 4,8 милиарда евро, което е повече от оценката от 4,5 милиарда евро направена от деветима анализатори. Компанията ще изнесе повече данни, когато отчете пълните резултати на 04.05.2016.

Новият ежедневен градски модел на Adidas, NMD който е с тъкана сая и гъвкава подметка е допринесъл с продадени 450 000 чифта след като направи дебюта си през месец март.  

Последни новини
Още от Акценти