Критиката към ЕЦБ нараства

Кратък поглед на факторите влияещи върху решенията на Марио Драги и компания преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък

Марио Драги, президент на ЕЦБ, в ляво и Марк Карни, гуверньор на BoE на срещата на МВФ и Световната банка във Вашингтон, 16/4/2016.  Photographer: Drew Angerer/Bloomberg   Марио Драги, президент на ЕЦБ, в ляво и Марк Карни, гуверньор на BoE на срещата на МВФ и Световната банка във Вашингтон, 16/4/2016. Photographer: Drew Angerer/Bloomberg

Анализ на Кристиян Шулц от Citigroup:

От ваша гледна точка, вие отдавате повече внимание на това, което ЕЦБ ще направи или няма да направи, а по-скоро ще каже. А това, за което говорех преди – волатилността е свързана с един страхотен анализ на колегите от Bloomberg News, в който се твърди, че колебанията при акциите по време на тези заседания на ЕЦБ са се увеличили – станали са по-драматични. По-драматични в сравнение с миналото, както и в сравнение с други събития, свързани с макро-новини. Това има ли логика за вас, защото това предполагам е поредният символ на властта, която имат централните банки в момента?

 

Наистина, това е поредното отражение на централните банки, които те имат в настоящата среда, върху световните пазари, както и на ЕЦБ конкретно. Това което стана през март задейства толкова различни неща – покупки на активи, различни лихвени проценти, технически фактори на програмите за изкупуване, изказвания, които, в хода на тази пресконференция, предизвикаха поредица изненади водещи до покачване или понижение, на които пазарът реагира. Така че не само централните банки и големите решения, които те взимат са важни, а също и самият обем, особено в случая на ЕЦБ, който води до нестабилност.

 

А аз казвам, че вие ще слушате по-скоро това, което те казват, а няма да гледате какво правят, защото очакванията за утре реално са доста ниски, що се отнася до това, което те действително ще направят, заради това, че те направиха толкова много последния път. А едно скорошно проучване сред икономисти на Bloomberg предполага, че септември ще бъде следващият път, когато ще има сериозни действия. Това връзва ли се с вашите виждания?

 

Съгласни сме с това. За това заседание определено, след заседанието през март, има много малко нова информация. Според нас, нещата изглеждат малко по-добре що се отнася до прогнозата за икономиката. Нуждата от това да се прави нещо спешно вероятно е по-малка по време на това заседание. За заседанието през юни може да се получат нови прогнози, които могат да доведат до действия. Но тези прогнози можеше да се отразят в обявяването на улеснения през март, затова трябваше да изглеждат доста оптимистично. Пак да кажа, така няма да има обратен натиск да се направи нещо. До септември, когато достигнем до този етап, когато на програмата за количествени улеснения остават само около 6 месеца и вероятно ще е време да се обяви удължаването ѝ и ще имаме първите знакови отпускания на суми, или първия рунд на евтино кредитиране вероятно с отрицателни лихви. А ако това разочарова, вероятно те ще смекчат нещата като намалят основната лихва по време на предстоящото заседание.

 

Значи, ще знаем повече през септември. А междувременно, може да се случи и някоя криза. Те често надават глава, нали така? Имаше доста критика към ЕЦБ, открито или прикрито от Волфган Шойбле, но и от други. Виждате ли тази точка на напрежение като нещо, което ще има съществен ефект, или тя винаги е била като фон и просто върви на заден план?

 

Все още помним кризата с еврото от 2012 г. и я пазим в съзнанието си всеки път, когато Германия и ЕЦБ не пеят на един глас. Напрежението се покачи, пазарите реагираха много нервно и всеки път, когато се договаряха за нещо – за фискалния съюз, за банковия съюз,... тогава нещата се успокояваха. Но ако тези две страни са в конфликт, това не е добра новина. Обаче, ситуацията е доста различна в момента. Германия, накратко казано, няма лостове за влияние върху ЕЦБ, защото в момента няма страни, които да чукат на вратата в търсене на помощ. Затова, не мисля, че тя ще има сериозно влияние върху политиките на ЕЦБ. Изглежда тя се води от вътрешни проблеми, а вероятно и от срещата на Г-20, както и от истинските проблеми от ефекта от отрицателните лихви върху немските спестители. 

 

Последни новини
Още от Акценти