Свърши ли най-лошото за финансовите пазари?

Доходността е ключов елемент за напредъка

Резултатите на JP Morgan са по-добри от очакваните. Това беше първата от големите банки, която обяви отчетите си. И все пак, очаква се сезонът да е негативен по отношение на печалбите. Това някаква отсрочка ли е или е краят на една тенденция?

Мисля, че очаквахме тези негативни отчети, но изглежда се достигна някакъв пик и вероятно през следващите 12 месеца ще видим обрат в печалбите. Бих казал, че в момента сме свидетели на най-лошите отчети и ще видим влошаване при енергийните компании, отписване на дългове от големите банки, които са свързани с енергетиката, с изключение на JP Morgan, но смятам, че нещата ще се развият положително с навлизането в 2017. По-големият проблем си остават оценките на пазара. Търгува се 18-19 пъти печалбата през последните 12 месеца. Така че, тези печалби са ни необходими, за да запазим пазара на сегашните нива.

Какво ще предизвика тези по-добри от очакваните печалби до края на годината? Може ли това да е доларът?

Вероятно не сме толкова ограничени. В продължение на три-четири тримесечия имахме тези лоши данни, но измина почти една година от излизането на лошите данни за енергетиката и изведнъж числата започнаха да изглеждат по-добре. Освен това, в световен мащаб, бихме искали да гледаме на САЩ като на най-чистата мръсна риза в гардероба. При нас все още има икономически ръст, какъвто няма в Япония, очевидно има трудности и при държавите от южна Европа, така че имаме сравнително позитивно развитие, ако се сравняваме със средния ръст в останалия свят.

Трябва бързо да изперем мръсното пране, това каза МВФ. Те също заявиха, че са необходими съгласувани усилия. Ще видим ли някога такова нещо?

И сега имаме координация на усилията. Удивително е. Вижте на кого е звъняла Джанет Йелън на 11-ти февруари, звъняла е на управителя на ЕЦБ, на японската национална банка и те съвсем осезателно координират усилията си. Видяхме, че ЕЦБ се включи с още 20 милиарда евро на месец. Напълно координирани се и се работи в подкрепа на финансовите пазари с конкретни цифри, но това не подпомага дългосрочния ръст на БВП, за който МВФ говори. Всичко, което се постига е натрупване на огромни дългове. Това е проблем и именно заради него техният доклад беше доста песимистичен.

Как управлявате парите на клиентите си в момента? Променили ли сте стратегията си по някакъв начин?

Направихме известно изместване по посока фокусиране на развиващите се пазари от нашия портфейл. Това са зони, които не се представяха много добре през последните години. Но те се развиват и ние мислим, че може да има промяна, промяна в лидерството на пазара, където САЩ бяха лидери през последните 7 години и може би ще видим изместване към развиващите се и международните пазари. Така че, подчертаваме значението на развиващите се пазари, върнахме се към високо доходните облигации в САЩ, към смесените партньорски операции, все неща които носят доходност. Смятаме, че доходността е особено важна за напредъка.

Има и някои притеснителни данни относно продажбите на дребно, които идват от потребителските фондове. Изглежда потребителите не искат с лекота да харчат доларите си през това тримесечие?

Парите, които те спестиха от енергийни източници представляват рекордни нива на спестяване, е, не рекордни, но много по-големи спестявания, от тези които сме виждали през последните години – 5-6%. Но потребителите, за разлика от правителствата и корпорациите, предпочитат да компенсират загубите. И си мисля, че това е тенденция. След периода 2008 - 2009, те предпочитат да приберат част от парите в джоба си, да подпомогнат собствените си финанси, вместо да харчат както са го правили преди това.

 

Последни новини
Още от Акценти