Струва ли си да се спасява Sharp

Каква стратегия трябва да имат новите собственици на компанията, за да успеят

Снимка: Bloomberg.com Снимка: Bloomberg.com

Джон Холтън обяснява какви се перспективите пред Sharp

Ришаад Саламат:

Нека да обсъдим това. ОК, те купиха Sharp, сдобиха се с този трофей. Тери Хуа преследваше тази компания от 4 години, най-накрая се сдоби с нея. Какво ще прави с нея сега?

 

Джон Холтън – партньор в Prophet:

Това е интересен въпрос. Всичко наистина зависи от стратегията им, която са имали първоначално при закупуването на тази марка. Ако се надяват да създадат марка, която да може да се конкурира с Apple, или Samsung, то тогава мисля, че това би бил много труден път за следване. Sharp на развитите пазари, особено в САЩ, както се оказа при проучванията ни, е нещо, което наричаме „марка в залез“. Тя има клиентска база при хората над 55, чиито доход намалява, или ако погледнем хората при Samsung или Apple, то тези марки са наистина известни при поколението на 30-годишните, както и при хората с висок разполагаем доход. Така че, това ще е едно много трудно предизвикателство. Ако, обаче, те са я купили, за да са привлекателни на новопоявилите се потребители от средната класа, то тогава може да имат по-вероятен успех.

 

Ришаад:

Как може да се направи това, тогава?

 

Джон Холтън:

мисля, че може да се използват голям брой инструменти и техники. Най-важното нещо в съвременните условия при изграждането на марките, което се промени напълно е, че трябва да се върнете към страхотните продукти и, преди всичко, към страхотното преживяване за клиентите. А това е едно от нещата, с които се борим сериозно в момента. Но при Sharp, нещата не са толкова какво се прави, а това какво се говори. Не може да се смята, че само рекламите ще променят късмета им. Те имат страхотни продукти, за които най-вече искаме да говорим...

 

Ришаад:

Мисля, че искаш да кажеш, че „да се действа сериозно или да не се прави нищо“ не е точно стратегията, която те трябва да следват?

 

Джон Холтън:

В никакъв случай. Но все пак има много различни начини, по които това може да се случи. Sharp все още е японска марка, а японските марки все още се радват по света на добро възприятие за качествена електроника, особено на развиващите се пазари като Китай и Индия и може би е разумно те да се опитат да се съсредоточат върху потребителите на тези нововъзникващи пазари, които са 3 млрд. - доста голям пазар и да изграждат марката по този начин. По същество, те ще бъдат бъдещето на потребителското общество.

 

Ришаад:

Добре, но въпросът е как да се позиционират, за да направят това? Какви трябва да са действията, за да постигнат това – да са привлекателни за по-младата публика, но и за по-заможна публика също.

 

Джон Холтън:

Разбира се. Още веднъж, всичко опира до това какво правиш, а не какво казваш. Затова, Sharp трябва да разположат марката в категории, за които ние искаме да говорим и ми се струва, че това е най-големият проблем в момента. Малките промени в резолюцията на екрана, обновленията в печатащата технология няма да променят значително нещата. Ако погледнете това шоу например, това за което вие искате да говорите са неща за носене, „интернет на нещата“, виртуална реалност – всички нови страхотни технологии. И ще бъде трудно, ако те не са в тези категории да се влезе в разговора като цяло с тези потребители.

 

Последни новини
Още от Акценти